1989 óta testvériskolánk az Elba-parti Geesthacht Otto Hahn Gimnáziuma. A diákcsere sok diákunknak ad lehetőséget arra, hogy gyakorolja a német nyelvet, Megismerkedjen egy német család életével, illetve bepillantást nyerjen a német oktatási intézmény életébe. A német gimnázium elnyerte az Európa-iskola címet. Ez azt jelenti, hogy sok testvériskolájuk van, így is igyekeznek tanulóiknak lehetőséget biztosítani a külföldi utakhoz. Teszik mindezt annak érdekében, hogy megismerjék a gyerekek a tolerancia fogalmát, megtanulják, hogy békében kell élnünk egymás mellett, s hogy nem szégyen a másiktól tanulni – amennyiben arra érdemes dolgot látunk-, csak ne felejtsük el sosem, hogy hovatartozásunkra, nemzeti identitásunkra büszkék maradjunk, ápoljuk hagyományainkat, s azokat ismertessük meg másokkal is.

2015 őszén kis delegáció utazott Geesthachtba, Nemzetközi Diákhéten vettünk részt. A német partner minden testvériskolája egy időben vendégeskedett kinn, együtt ünnepeltük az intézmény 75. születésnapját.

A hétvégét a családokkal töltöttük. Színes programot állítottak össze, sok-sok nevezetességet láttunk. Hétfőn 7,5 km-es kirándulással kezdtünk, az Elba partján 1000 diák és 100 tanár formázta a három betűt és a számot: OHG 75. Hajóval utaztunk vissza, félelmetes, érdekes volt a hatalmas zsilipben, amely azért épült, hogy az ár-apály váltakozása, vagy esetleg egy szökőár sose érhesse el Geesthachtot és a többi alsó folyásnál található települést.

Keddtől projektmunka folyt, ki színdarabot tanult be, ki vásári standot épített, táncoltak, főztek a diákok. Megnézhettünk egy színdarabot, volt Európa-est, melyen minden delegáció bemutatkozott.

Fáradtan, de megannyi élménnyel tértünk haza, mindenkinek azt kívánjuk, legyen sok ilyen programban része!

Share