Holland cserekapcsolat 2010

A hollandiai Groningen kozeleben Hoogezand-Sappemeer telepulesen a Dr Aletta Jacobs College mar tiz eve a testveriskolank. Harom eve uj epuletbe koltozott, azota most vagyunk itt eloszor.

A hivatalos koszonto utan egy rovid jatek kovetkezett.

Orakat latogattunk. Az Arpadosok fizikaoran leiskolaztak a holland diakokat. Az enek-zene teremben kozosen keszultunk a masnapi prezentaciora.

Szinte meg el sem kezdodott a het de mar jol elfaradt mindenki. Kerekparozas minden nap. Ki tobbet ki kevesebbet.

A nyelv mar senkinek sem okoz gondot, sot egyre jobban megy. Egyre tobben ismernek fel minket a suliban, es erdeklodnek a kiallitasunk irant. Remeljuk osszel sokan jonnek vissza hozzank.  (27-04 Kluber Hermina)

A mai napon kulonbozo orakon vettunk reszt. Kul0nlegessege az volt hogy mi tartottuk. Volt akie 30 perc, volt akie 1,5 ora hosszu volt. Utana rajzoran vettunk reszt es remekmuveinket megprobaljuk eladni penteken. Meg az enyemet is. 🙂 Utana tancora majd dramaora kovetkezett ahol stand-up-comedy-t kellett csinalnunk es eloadnunk. Angolul igen erdekesen hatott. Delutan vasaroltunk nehany narancssrarga ruhat es kiegesZitot a Kiralyno napjara. Minden estet mas es mas hazaban toltjuk, hogy ne mindig ugyanannak kelljen takaritania. : ) Hollandjaink nagyon kedvesek es nagyon szeretjuk oket es az eletmodjukat. Imadjuk ezt a legkort. Es ma mar nem voltunk olyan nagy turista latvanyossag a suliban, mint tegnap. 🙂 Nagyon varjuk a holnapot, mert holnap megyunk Amszterdamba. 🙂  (2010.04.27. – Fiderman Mate)

Hali innen Hogezangbol! Es Jo Napot Kivanok!:)
Ma egy igen faraszto turan vagyunk tul. Amszterdamban voltunk. Nagyon jo es kimerito volt. Lattuk a piros lampas negyedet is, szoval lehet irigykedni!! =D Amszterdam hasonlit Budapestre, azzal a kulonbseggel, hogy itt a bicikliseknek van mindig minden helyzetben elsobbseguk. Nagyon irritalo, hogy orulsz, hogy az autosok nem utnek el, erre nem figyelsz es elkap egy biciklis. Es nem am lassitana vagy valami. Nem… Csak csenget es mutogat, hogy menj mar az utjabol. Van egy nagyon hosszu utca ami olyan mint nalunk a Vaci utca Pesten.
Kepzeljetek elminden 2. boltot full narancssargaban, teli narancs cucokkal. Hogy miert? Mert csutortok ejjeles penteken unneplik a kiralyno szuletesnapjat es ezert mindenki narancssarga cuccokat vesz fel. Elkepeszto dolgok vannak. Hatalmas szemuvegek, parokak, polok, sapkak, minden fele, amit akarsz. A lenyeg, hogy narancs legyen.
Egesz heten faraszto, de nagyon jo programjaink  vannak, az esti partikrol nem is beszelve.
Ha visszamentunk a suliba majd mutatunk kepeket.
Addig is helloka!! 🙂 Ill. Viszontlatasra! (2010.04.28. – Sudi Eszter)
Mar sajnos az utolso nagy talalkozora, estere keszulunk. Vacsorat fozunk 60 fonek, kivancsiak vagyunk, milyenek talaljak majd az eteleket. Este elbucsuzunk az iskolavezetestol, hisz holnap mar szunet lesz, es legtobben elutaznak. Holnapra mar sok mindennel keszulunk, hisz ez a nagy nap ebben az orszagban. Lesz tanc, enek, tanar ur meg “szobrot all”. Szombaton fajo bucsut veszunk, es irany haza, Magyarorszagra! (2010.04.29 – Kluber Hermina)
Április végén maroknyi csapatunk egy szószerinti mikrobusszal vágott neki az 1500 km-es útnak ami a hollandiai Hoogezand.Saapmeer-be vezet. A 18 órás buszút után vendéglátóink még mélyen aludtak így a közeli focipályán szurkoltunk, persze magyarul, a helyi utánpótlás csapatnak. Ezután megérkeztek holland fogadóink. Szombat délután kipihentük az út fáradalmait. Vasárnap ki-ki a maga családjával volt, voltak akik strandoltak és a jéghideg tengerben frissítették fel magukat és a nap végét egy jóhagulatú éneklős bulival zártuk. Hétfőn az iskolában köszöntöttek minket majd a prezentációinkat készítettük elő és a művészet workshop keretében arra vetedemedtünk, hogy képeket fessünk. Így utólag már nem tragikus sőt nagyon élménydús tapasztalat volt. Délután egy kiadós bicótúra keretében ismerkedtünk meg Gröningen tartomány nevezetességeivel. Kedden kisebb csoportokban mutattuk be szűkebb és tágabb hazánkat. Szerdán talán a legizgalmasabb utazásra indultunk, melynek célja Amsterdam volt. A város lenyűgöző, ahogy az Amstel folyón ringatózva nem többemeletes autóparkolókat láttunk hanem toronymagas kerékpártárolót. A város egyben laza és nyüzsgő is, szinte érezni lehetett ahogy a levegő vibrált körülöttünk. Csütörtökön hatalmas főzésbe kezdtünk melyet gigászi méretű élelmiszer alapanyag beszerzés előzött meg. Egyszerűbb lett volna egy gulyáságyút magunkkal vinnünk, de akkor valószínűleg teroristának néztek volna bennünket. A főzésből mindenki kivette a maga részét és a nap végén vendégül láttuk holland barátaink családjait. A méyföldi társaink indonéziai menüt állítottak össze, felidézve ezzel hazájuk koloniális berendezkedését a XVII. századból, és a siker nem is maradt el, mert a szószként felszolgált paprika szószerint háromszor csípett. Az estét legtöbben Gröningenben töltötték a Queen’s nighton. Pénteken a Királynő napján egy vásáron árultuk hungarikumainkat megszégyenítve hangerőben az összes többi árust. Este egy házibuli keretében vettünk búcsút egymástól. Szombaton korán reggel indultunk el és lelki valamint fizikai kínok között értünk haza Vasárnap hajnali egykor. Egy csodálatos ország vendégszerető fiataljait ismertük meg és életre szóló kapcsolatok szövődtek. (Pfiszterer Péter)

Hollandia

  • Testvériskola: a tatabányai Nemzetközi Diákhét óta (2000.) Hoogezand-Sappemeer, Dr. Aletta Jacobscollege.
  • Találkozás, programok: évente/kétévente (ősz-tavasz), valamilyen témához kapcsolódva.
  • Fő cél: egymás kultúrájának, nevezetességeinek megismerése és a nyelvgyakorlás (angol/német).
  • Kirándulásaink: – Budapest, Tata, Esztergom, Visegrád, Szentendre, Komárom, Észak-Komárom, Tatabánya, óralátogatások

–  Groningen, Schiermonnikoog, Amszterdam, Zaanse Schans, hajógyár, Hága,                     Északi-tenger, Harlingen, óralátogatások, biciklitúra

www.aletta.nl