A Tatabányai Árpád Gimnázium nem csatlakozott ahhoz az érettségi bojkotthoz, amit a tatai Eötvös József Gimnázium tanárai kezdeményeztek.[1]

Intézményünk, a Tatabányai Árpád Gimnázium továbbra is oroszlánrészt vállal a Komárom-Esztergom vármegyei emelt szintű érettségi vizsgáinak lebonyolításában. Valamennyi szabad infrastrukturális és humán erőforrás kapacitásunkat rendelkezésre bocsájtjuk a vizsgahelyszínek működtetéséhez. Érettségi bázisintézményként továbbra is közreműködünk központi javítóhelyszín és szóbeli vizsgaközpont biztosításával a vármegyei emelt szintű érettségi vizsgák magas színvonalú megszervezésében és végrehajtásában. Emellett gimnáziumunk közreműködik a kormányhivatalnál jelentkezett valamennyi vizsgázó vonatkozásában a vizsgák megszervezésében és lebonyolításában az írásbeli vizsgáktól a záródokumentumok kiállításáig és kiosztásáig.

A Tatabányai Árpád Gimnázium nevelőtestületének tagjai a kétszintű érettségi vizsga bevezetése óta (2005) magas szakmai színvonalon folyamatosan látnak el emelt szintű vizsgáztatási és vizsgaelnöki feladatokat, komoly bázisát megteremtve ezzel a Komárom-Esztergom vármegyei emelt szintű érettségi vizsgák megszervezésének.

A tantestület 43 tagja jelezte, hogy az Oktatási Hivatal köznevelési tanügyi adminisztrációs és adatbank oldalán (DARI) a megadott határidőig (2023.03.01.) nem jelölt be vállalt feladatot.

Döntésük okaként mindenki az alábbi indokot jelölte meg:

„Amennyiben a 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendelet 60. § (2)-ben meghatározott vizsgáztatási alapdíj összege, illetve a hozzátartozó díjazási százalékok nem növekednek megfelelő mértékben, úgy a 2022/2023-as tavaszi érettségi időszakban az emelt szintű érettségi vizsgán sem javító, sem kérdező tanárként nem veszek részt, illetve a középszintű érettségi vizsgákon nem vállalok elnökséget.”

Kifejezték azt is, hogy nem bojkottálják az érettségi vizsgák megszervezését, mindenki önmaga feladatvállalásáról döntött, és kizárólag az emelt szintű érettségi vizsgák, javító és kérdező tanári, valamint vizsgaelnöki feladatai kapcsán, amely vállalások jogszabály szerint nem végezhetők saját intézményi tanítványok tekintetében, így erkölcsi felelősség sem terheli őket.

A vizsgáztatásban eddig fontos szerepet vállaló kollégák arról tájékoztattak, hogy ha a vizsgáztatási feladatok díjazása megfelelő mértékben változik, továbbra is készen állnak az emelt szintű vizsgáztatói és vizsgaelnöki feladatok magas színvonalú ellátására.

Minden, értelmezésében ettől eltérő híradás nem valós, félreértésekhez vezet.

Polyóka Tamás
igazgató


[1] Forrás: https://telex.hu/belfold/2023/03/01/erettsegi-bojkott-videk-gimnaziumok-csatlakozas-tanarok-onkentes-feladatok

Share